Blogg

Bokmässan 2019

Göteborg, 26-29 September

På mässan utgör DELS (De Litterära Sällskapen i Sverige) en plattform för samtliga litterära sällskaps deltagande vilket bidrar till en förankring i den litterära historien.

På DELS scen kommer Per  Anders Fogelström – sällskapet på torsdag och fredag ha följane program:

Per Anders Fogelström som vi minns honom som samhällsdebattör och författare

Nabila Alfakir författare, lärare och samhällspedagog och Kurdo Baksi, författare

och samhällsdebattör, samtalar om Fogelström som vägledare för stockholmare

med invandrarbakgrund.

Moderator Kent Josefsson, ordförande i Per Anders Fogelström – sällskapet

Vår monter

Vi i Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner delar för fjärde året i rad monter med Söderberg-och Strindbergsällskapen under den gemensamma parollen ”Tre Stockholmsförfattare”.

Höjdpunkterna är naturligtvis att få träffa alla dem som stannar vid vår monter.

Det är sporrande och ger energi att få sprida kunskap om och även få dela upplevelser av PAF:s författarskap och hans breda samhällsengagemang med andra.

Vi säljer naturligtvis böcker:
Sällskapets egen skrift ”Per Anders Fogelström – Stockholmsskildraren och Samhällsdebattören”
Karl-Olov Anderssons biografi om Fogelström  (Stockholmia förlag) samt
Fogelström ”Den okuvliga friheten” (Stockholmia förlag), där publiceringen refuserades 1939, och som publicerades först 2017.

Fogelströmpriset

Höjdpunkten på Fogelströmgymnasiets avslutning  i Sofia kyrka den 11 juni var kanske utdelandet av Fogelströmpriset till bästa berättelse i Per Anders Fogelströms anda bland eleverna.

Priset gick till Nadjim Evers för hans ”Mina drömmars stad”. En kusligt fängslande dystopi om den sista överlevande människan, en ung pojke, i Stockholm efter den stora katastrofen (kärnvapenkriget eller klimatkatastrofen). Författaren Karl-Olof Andersson från Per Anders Fogelström – sällskapet delade ut det välförtjänta priset.

Foto: Lars Epstein

Samhällsskildraren och samhällsdebattören

Visste ni att Per Anders Fogelström – sällskapet har en egen skildring av Fogelströms breda livsgärning? Ett häfte som innehåller en kortfattad och lättillgänglig skildring av Fogelströms gärning för samhället.

Författarna är Fogelströmkännaren Karl-Olof Andersson och urstockhilmare Lars Epstein. 

Utgiven av Per Anders Fogelström –

sällskapet 2016.

Pris 50 kr. 
Är du intresserad vänd dig till Kent Josefsson kjosef@telia.com
tel. 070-584 7409

Fogelströmrummet

Under flera år har Stockholm Stadsmuseum varit stängt för renovering. Men den 27 april öppnade de dörrarna för allmänheten igen och det är vi glada för! Men ännu gladare är vi i Per Anders Fogelström – sällskapet som den 13 maj ska få gå på en separat invigning av det speciella rummet Fogelströmrummet.

Rummet är beläget längst ut i den norra flygeln med strålande utsikt över Gamla Stan, Slussen och Saltsjön. Fram till 1980-talet var det museets snickeri, men nu, vackrare än någonsin kommer det vara ett av museets konferensrum där man kan boka möten, mingel och borgerlig vigsel – med den text som är skriven av Fogelström.

Sällskapets ordförande Kent Josefsson.
Foto: Maria Avellone Neel, Stadsmuseum