Blogg

Stockholms Bokhelg, Därför läser vi Fogelström

Lördag-söndag 28 – 29 augusti, Stockholms Bokhelg
På Stadsmuseets gård

Bokhelgen på Stadsmuseet under lördagen blev en stor framgång inte minst för Per Anders Fogelström- sällskapet! Klara Garberg och Natascha Laszlo berättade inspirerat varför de är ”sålda” på Fogelström och de utfrågades av kulturprofilen Ulrika Knutson och Kent Josefsson, ordförande i sällskapet. Fogelströms författarskap är aktuellare än någonsin och borde intressera inte minst dagens ungdomar i en orolig värld, menade Klara och Natascha samstämmigt! Margaretha Hahne sålde bokstavligt Fogelström-litteratur via bokbord.
Text och bild Georg Hahne
Arr. DELS/Per Anders Fogelström-sällskapet.Läsecirkel med Fogelström: Vävarnas barn

foto och text: Stockholms stadsmuseum

Cirkelträffar

torsdag 16 september 18.15–19.15
torsdag 30 september 18.15–19.15
torsdag 14 oktober 18.15–19.15
torsdag 21 oktober 15.00–17.00 (stadsvandring)

Med utgångspunkt från boken diskuterar vi, läser vi stycken tillsammans och på egen hand mellan tillfällena.

Cirkelledare och guide: Ulla Rådling, Per Anders Fogelströmsällskapet

Vävarnas barn

Per Anders Fogelströms roman ”Vävarnas barn” från 1981 utspelar sig på Barnängens klädesfabrik under åren 1749-1779. 1700-talets Stockholm är en småstad i Europa, smutsig och fattig. Driftiga företagare verkar för välstånd, men det är andra som får betala priset.

Vävarna och deras barn bor och sliter i de nya klädesfabrikerna på Söder. De agas som tjänstehjon och saknar rätt att lämna sitt arbete. I de mörka och trånga fabrikerna är de bundna vid en tillvaro i nöd, men där föds också deras ljusa drömmar – om en annan stad, ett annat liv.

Romanen som är första delen i en trologi bygger till stor del på verkliga händelser och förhållanden. Fler av de personer som förekommer i boken är också verkliga, historiska personer som blandas med och ibland interagerar med de diktade karaktärerna.

Författaren har lagt mycket stor vikt vid att beskriva händelser, personer och platser historiskt korrekt och har även gett ut en separat skrift med hänvisningar till de källor som har använts.

Andra delen i trilogin är ”Krigens barn” och sista delen ”Vita bergens barn”. Böckerna kompletterade Fogelströms sedan tidigare utgivna Stadserie, som börjar med boken ”Mina drömmars stad”. Tillsammans bildar romanserierna en Stockholmsskildring som löper under åren 1749–1968.

Stadsvandring

Det sista tillfället, 21 oktober, ger vi oss ut på Södermalm och utforskar platser och miljöer som gett inspiration till boken.

Sträcka

Cirka 2,5 kilometer

Tillgänglighet

Tillgängligheten är begränsad på grund av backar och korta trappor.

I samarbete med Per Anders Fogelströmsällskapet

Epstein, Fogelström och slangar med slira

foto och text: Stockholms stadsmuseum

När och var: 26 augusti, klockan 18-19:20 på stadsmuseet,
Pris: 100/50kr

Lars Epstein tar oss tillbaka till 40-talets Stockholm genom Per Anders Fogelströms debutroman ”Att en dag vakna”. Obegriplig söderslang utlovas!

Per Anders Fogelströms var 32 år när han skrev sin debutroman ”Att en dag vakna” (1949), både en form av kollektivroman i samtida Stockholmsmiljö och en spänningsroman med självbiografiska inslag.

Dessutom är den delvis skriven på söderslang, så knepig att boken innehåller en ordlista. Så det blir en upplevelse att få höra Lars Epstein läsa högt ur romanen i kväll!

Till uppläsningen får vi se samtida fotografier som ger oss ytterligare möjlighet att uppleva huvudstadens atmosfär såsom den tedde sig i slutet av 1940-talet och skildras i boken.

Lars Epstein är journalist, fotograf och Fogelströmkännare. Som mottagare av Lennart af Petersenpriset ställde han år 2020 ut  sina fotografier i Stadsmuseet.

Vacker konst på Södermalm!

På garageporten på Klevgränd har Ola Rydberg gjort en målning föreställande Per Anders Fogelström. Det blev vi i Sällskapet väldigt glada av att se! 

Hos brf Kroken 8, Rutger Fuchsgatan 2 finner man denna dörr med Per Anders Fogelström och bostadsföreningen ska måla två dörrar till för att dölja trist klotter och slippa saneringskostnader. Fogelström kommer få sällskap av Cyrillus Johansson (husets arkitekt) och Josabeth Sjöberg på de andra dörrarna som tidigare fungerat som canvasduk för klotter.

Staden blir aldrig färdig, fullbordad. Den förvandlas oavbrutet, förnyas och förändras. Samtidigt är den evig, på något sätt finns allt det förgångna kvar, lagrat.” – PAF

paf

Därför läser vi Per Anders Fogelström!

En ny ung generation håller PA Fogelströms författarskap vid liv. 
Klara Garberg och Natascha Lazlo är engagerade i Fogelström-sällskapets styrelse. De förde flera gånger under 2020 ett populärt samtal kring författaren med ordföranden Kent Josefsson och berättade varför de tagit Fogelström till sina hjärtan. Och varför Fogelström har någonting att ge åt alla åldrar!”
Programmet sändes också  på Bokmässan digitalt ca 15 min i slutet av september.

Pandemin innebar att många program blev inställda 2020.  Trots detta genomfördes 6 program.

Kent Josefsson, Klara Garberg,och Natascha Laszlo samtalar under temat ‘därför läser vi Fogelström’,
september 2020.

Per Anders Fogelströms födelsedag!

Idag (22/8) på Per Anders Fogelströms födelsedag handlade det om Vitabergsklubben – en återblick på ett historiskt sommarcafé i Vitabergsparken på Södermalm. Per Anders var en av grundarna av klubben.

Kent Josefsson, Fogelström-sällskapets ordförande, och kulturprofilen Lars Epstein berättade om ungdomsklubben och karaktärerna på denna ikoniska plats vid musikpaviljongen bakom friluftsscenen i Vitabergsparken. Historiens vingslag!

Bokmässan 2019

Göteborg, 26-29 September

På mässan utgör DELS (De Litterära Sällskapen i Sverige) en plattform för samtliga litterära sällskaps deltagande vilket bidrar till en förankring i den litterära historien.

På DELS scen kommer Per  Anders Fogelström – sällskapet på torsdag och fredag ha följane program:

Per Anders Fogelström som vi minns honom som samhällsdebattör och författare

Nabila Alfakir författare, lärare och samhällspedagog och Kurdo Baksi, författare

och samhällsdebattör, samtalar om Fogelström som vägledare för stockholmare

med invandrarbakgrund.

Moderator Kent Josefsson, ordförande i Per Anders Fogelström – sällskapet

Vår monter

Vi i Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner delar för fjärde året i rad monter med Söderberg-och Strindbergsällskapen under den gemensamma parollen ”Tre Stockholmsförfattare”.

Höjdpunkterna är naturligtvis att få träffa alla dem som stannar vid vår monter.

Det är sporrande och ger energi att få sprida kunskap om och även få dela upplevelser av PAF:s författarskap och hans breda samhällsengagemang med andra.

Vi säljer naturligtvis böcker:
Sällskapets egen skrift ”Per Anders Fogelström – Stockholmsskildraren och Samhällsdebattören”
Karl-Olov Anderssons biografi om Fogelström  (Stockholmia förlag) samt
Fogelström ”Den okuvliga friheten” (Stockholmia förlag), där publiceringen refuserades 1939, och som publicerades först 2017.

Fogelströmpriset

Höjdpunkten på Fogelströmgymnasiets avslutning  i Sofia kyrka den 11 juni var kanske utdelandet av Fogelströmpriset till bästa berättelse i Per Anders Fogelströms anda bland eleverna.

Priset gick till Nadjim Evers för hans ”Mina drömmars stad”. En kusligt fängslande dystopi om den sista överlevande människan, en ung pojke, i Stockholm efter den stora katastrofen (kärnvapenkriget eller klimatkatastrofen). Författaren Karl-Olof Andersson från Per Anders Fogelström – sällskapet delade ut det välförtjänta priset.

Foto: Lars Epstein

Samhällsskildraren och samhällsdebattören

Visste ni att Per Anders Fogelström – sällskapet har en egen skildring av Fogelströms breda livsgärning? Ett häfte som innehåller en kortfattad och lättillgänglig skildring av Fogelströms gärning för samhället.

Författarna är Fogelströmkännaren Karl-Olof Andersson och urstockhilmare Lars Epstein. 

Utgiven av Per Anders Fogelström –

sällskapet 2016.

Pris 50 kr. 
Är du intresserad vänd dig till Kent Josefsson kjosef@telia.com
tel. 070-584 7409